Varsói gettófelkelés

Zsidó Katonai Unió zászlaja
Zsidó Katonai Unió zászlaja
A gettófelkelés emlékműve Varsóban
A hősök emlékművének központi része
Nem tévesztendő össze az 1944-es varsói felkeléssel.

A varsói gettófelkelés a varsói gettó területén tört ki a náci Németország által megszállt Lengyelországban 1943-ban, a második világháború alatt. A felkelés a gettó tervezett felszámolását megelőzően, annak megakadályozásáért tört ki. A felkelés 1943 januárjában kezdődött és hátráltatta a gettó kiürítését. Csúcspontjára 1943. április 19-én, pészah napjától kezdődően jutott, amikor a német SS erői megpróbáltak behatolni a gettóba, de a támadásukat visszaverték. Négy napon keresztül volt messziről látható az egyik házon a felkelők által kitűzött fehér-piros lengyel nemzeti és a Zsidó Katonai Unió kék-fehér zászlaja.

A felkelés május 16-ig tartott, és az alig felfegyverzett és utánpótlást nélkülöző ellenállás teljes felszámolásával végződött. A varsói gettófelkelés az első tömeges megmozdulás volt a náci megszállás ellen Európában.

Források

További információk

This page is based on a Wikipedia article written by contributors (read/edit). Text is available under the CC BY-SA 4.0 license; additional terms may apply. Images, videos and audio are available under their respective licenses. Cover photo is available under CC BY 2.0 license.