Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.

 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Ha nem szerkesztéssel, Wikipédiával kapcsolatos a kérdésed, a Tudakozóban érdemes feltenned.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

Jobb oldali összefoglaló doboz létrehozása

Abban szeretnék segítséget kérni, hogyan hozható létre a szócikk jobb oldalán, felül látható doboz. A szócikk egy politikusjelöltre vonatkozik, ennek megfelelően tartalma egy kép lenne és néhány alapadat. Köszönöm előre is! KocsisE

@KocsisE: A Wikidata szerkesztésével a legpraktikusabban. Melyik szócikkről volna szó? Mugli Visszajelzés 2021. március 14., 05:29 (CET)
Szia, még csak próba formájában létezik, mivel ez az első szócikkem, és még a szöveg sem végleges. Képet eleve fel sem tudok tölteni, a regisztrációm egy napos sincs. Van valami általános leírás erre a dobozra vonatkozóan? A nevét sem tudom, hogy keressek rá? KocsisE vita 2021. március 14., 10:23 (CET)
@KocsisE: Infoboxnak hívják, ha politikusról van szó, akkor neked azt hiszem ez a változat kell. Másold be a cikked elejére a kettős kapcsos zárójelek közti részt és töltsd ki az egyenlőségjelek után aszerint, hogy mit szeretnél, hogy megjelenjen benne. Ha megnyitsz egy cikket nem egyszerűsített szerkesztésre, akkor láthatod, hogy néz ki egy ilyen a gyakorlatban. – Hollófernyiges vita 2021. március 14., 19:27 (CET)

A politikus nem biztos, hogy vezető, jobb talán s Személy infobox. Nézd meg néhány személy szócikkét szerkesztési módban, hogy lásd milyen ez. Itt pl.: Eigel Ernő semmit sem látsz, minden adat a Wikidatából jön (de azokat be kell oda írni). De itt már láthatod: Szilvássy Karola. Egyelőre ennyi elég, majd még kérdezhetsz. Wikizoli vita 2021. március 14., 19:55 (CET)

Nekem is a Személy infobox volt az első tippem, de belenéztem és szerintem az túl bonyolult egy totál kezdőnek. – Hollófernyiges vita 2021. március 19., 07:48 (CET)

Mentorkeresés: Rábold Gusztáv vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

A Wikipédián Rábold Gusztáv nagyapám fényképét szeretném felrakni. Ebben szeretnék segítséget kérni. Fájl:Rábold Gusztáv klasszika-filológus.jpg. Forrásmegjelölést kérnek. Nagyapám szerzői jogutódja vagyok. A Wikipédián szerepel. A fényképe egy 90 éves igazolványkép. Itthon van a családi fényképek között. Üdvözlettel : Rábold Gusztáv, nevezett unokája.

Rábold Gusztáv üzenőlapja  2021. március 20., 09:56 (CET) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

@Rábold Gusztáv: Ha te vagy a jogtulajdonosa a képnek, akkor az engedélyadás szövegét az engedélykérő szövege alatt itt találod, amit a permissions-hu@wikimedia.org e-mail címre kell küldened. -- ato vita 2021. március 20., 21:43 (CET)

Segítségkérés: Ifjú Zenebarátok Kórusa

Békesség Nektek! Kérem, hogy vessetek gyógyító szempillantásokat az első önálló cikkemre: Szerkesztő:Winterrose/Ifjú Zenebarátok Kórusa, és véleményt, segítséget kérek. A kórus (volt) titkárával levelezőviszonyban vagyok, ő adta az anyagot, kicsit átírtam itt-ott, meg beleraktam pár belső linket, de az offline forrásokra rá kellett kérdeznem, majd válaszol. Küldött egy fényképet is, amit az egyik kórustag készített, hogy használjuk egészséggel, de nem tudom, milyen engedélyszöveget kérjek tőle, mert többedik elolvasásra sem sikerült kihámoznom az erre vonatkozó leírásokból. Lehet, hogy fáradt vagyok, mert hosszúak a hetek és a napok, de nem lesz így örökké. A cikket tervem szerint folytatom, de ha bárki besegít, köszönettel veszem. Vigyázzatok Magatokra! Winterrose havas tüskebokor 2021. március 20., 20:51 (CET)

A Hanglemezek katalógusszáma szuper lenne ha meglenne, itt van egy internetes katalógus, ami segíthet, illetve ha valamelyik hiányzik, érdemes felvetetni: https://hanglemezkatalogus.gportal.hu Rodrigó 2021. március 20., 21:17 (CET)
Köszönöm, párat megtaláltam a Discogs-on láttam ilyen-olyan formában (volt, amit csak az albumok fényképein), meg még két másik oldalon. Iyelnkor ezeket mint forrásokat hogyan érdemes feltüntetni? Winterrose havas tüskebokor 2021. március 23., 22:43 (CET)

A Wikimédia Commonsba feltöltés előtt vagy azzal egyidőben nem saját kép esetén jó volna a kép készítőjétől az itt leírtaknak megfelelően engedélyt kérni és a permissions-hu@wikimedia.org e-mail címre továbbítani. -- ato vita 2021. március 20., 21:31 (CET)

Az engedélykérő szövegét itt találod. -- ato vita 2021. március 20., 21:33 (CET)

Elküldtem, köszönöm, s azt válaszolta, hogy elküldte a Permissions címre a hozzájárulást :)
Most hogyan tovább? Winterrose havas tüskebokor 2021. március 23., 22:44 (CET)

Változtatások jóváhagyása

Néhány szerkesztésem alkalmával a következő szöveg fogad a szerkesztési ablakban: "A változtatásaid akkor lesznek közzétéve, ha egy erre jogosult felhasználó jóváhagyta őket." Tudomásom szerint megerősített szerkesztőként erre nem lenne szükség, legalábbis a Wikipédia:Jelölt lapváltozatok szócikkben foglalt táblázat alapján. Az rendben van, hogy ha egy olyan szócikket szerkesztek, amelyben még nem ellenőriztek egy korábbi szerkesztést, mert akkor az én szerkesztésem is ellenőrzésre váró lesz. De ha nem erről van szó, akkor miért lesz ellenőrizendő a szerkesztésem? – Theofo vita 2021. március 25., 11:42 (CET)

@Theofo: A jelölt lapváltozatok rendszerét biztosító MediaWiki-kiegészítéssel vannak gondok. Már korábban is előfordult, hogy alkalomszerűen nem jelölte automatikusan megtekintettnek a megerősített szerkesztők szerkesztéseit. Újabban viszont ez a funkció egyáltalán nem működik, nem csak a magyar nyelvű Wikipédián, hanem más projektekben sem, már február óta. A fejlesztők dolgoznak a probléma megoldásán, ugyanakkor az említett kiegészítővel egyéb problémák is vannak. Az, hogy a szerkesztéseid nem automatikusan megtekintettek, egy ideiglenes állapot tehát, ami remélhetőleg nem tart túl sokáig. A járőrök előbb-utóbb minden szerkesztéshez eljutnak, és megtekintettnek jelölik őket. Szükség esetén bármikor kérhetsz rendkívüli megtekintést a járőrök üzenőfalán. FoBe üzenet 2021. március 29., 22:23 (CEST)
Köszönöm a választ! Akkor várom türelmesen a hiba kijavítását. Theofo vita 2021. március 31., 14:16 (CEST)

Mentorkeresés: Rábold Gusztáv vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Rábold Gusztáv vita 2021. április 5., 12:39 (CEST)Nagyapám Rábold Gusztáv wikipédia oldalán a "jelentős fordítások" fejezetben szerepel, hogy "A kéziratok Rábold Gusztáv 1949-ben bekövetkezett halála után nem sokkal illetéktelen kezekbe kerültek." Ennek igazolására szeretnék feltenni egy 1948-ban kelt levelet (fájl formátumban), amelyet Dávid Gyula nevű úr írt és annak egy másolatát elküldte nagyapámnak is. A levél mint szerzői jogutódnak, a tulajdonomban van. Ennek megvalósításához szeretnék kérni segítséget. Üdvözlettel: Rábold Gusztáv

Javítások jóváhagyása

Kedves Mentorok!

Tudom sok az ellenőrizésre váró lapotok, de ha majd időtök engedi kérlek hagyjátok jóvá a Soproni Egyetemen oldalán végzett javításaimat. Köszönöm! ~Bidiia

This page is based on a Wikipedia article written by contributors (read/edit). Text is available under the CC BY-SA 4.0 license; additional terms may apply. Images, videos and audio are available under their respective licenses. Cover photo is available under CC BY 2.0 license.